SAD previše troše na Ukrajinu, kaže četvrtina Amerikanaca

SAD previše troše na Ukrajinu, kaže četvrtina Amerikanaca

Sve veći broj Amerikanaca veruje da SAD šalju previše pomoći Ukrajini, a više od četvrtine sada kaže da je administracija predsednika Džoa Bajdena previše velikodušna, prema novoj anketi kompanije Pev Research. Neki i dalje smatraju da bi Vašington trebalo da poveća svoju vojnu i ekonomsku pomoć, ali se njihov broj prepolovio u poslednjih godinu dana.

Objavljena u utorak, anketa je pokazala da 26% Amerikanaca sada kaže da SAD daju previše pomoći, u odnosu na samo 7% prošlog marta, dok je 20% ispitanika reklo da bi SAD trebalo da daju više, a 31% kaže da je iznos „o pravu.“

Nalazi pokazuju dramatičnu promenu od marta prošle godine, kada je 42% reklo za Pev da smatraju da SAD ne čine dovoljno za Ukrajinu.

U mesecima od te prve ankete, SAD su značajno povećale svoju pomoć Kijevu i sada su izdvojile više od 110 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći. Isporučeni u uzastopnim paketima, napori Vašingtona da finansira ukrajinsku vojsku doveli su do toga da su u zemlju isporučeni protivvazdušni sistemi, oklopna vozila i više od milion artiljerijskih granata, a Bajden se obavezao da će oružje održavati „koliko god bude potrebno“. ”

Najveći deo ove pomoći finansiran je iz dva ogromna zakona o potrošnji koje je usvojio Kongres: zakona od 40 milijardi dolara usvojenog u maju i zakona o vladinoj potrošnji od 1,7 biliona dolara u decembru koji uključuje još 47 milijardi dolara za Ukrajinu. Dok je republikansko rukovodstvo podržalo ove zakone, mali broj poslanika GOP-a bliskih bivšem predsedniku Donaldu Trampu osudio je Bajdena i njegove kolege iz demokrata što su toliko potrošili na sukob u inostranstvu, tvrdeći da bi novac bilo bolje potrošiti na jačanje američke ekonomije i pooštravanje granica bezbednost.

Republikanski glasači se češće protive pomoći Ukrajini, pri čemu 40 odsto kaže da SAD daju previše, a 17 odsto traži više. Samo 15 odsto demokrata smatra da bi Bajden trebalo da smanji američku pomoć, dok 23 odsto misli da bi priliv novca u Ukrajinu trebalo da se poveća.