Ružić obišao učenike koji polažu probni završni ispit

Ružić obišao učenike koji polažu probni završni ispit

Ministar prosvete Branko Ružić obišao je učenike osmog razreda Osnovne škole „Bora Stanković“ na Banjici, koji danas polažu probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i treći test iz predmeta po izboru.

Ministar Ružić je učenicima poželeo sreću na probnom završnom ispitu i rekao da je ovo način da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama.

„Ostaće vam još dovoljno vremena da upotpunite svoje znanje do završnog ispita u junu. Zadatke možete da vežbate na pripremnim časovima koje škole organizuju, a na raspolaganju vam je i portal e-Vežbaonica sa više od 4.200 različitih zadataka“, rekao je ministar.

On je podsetio da će ove godine prva generacija učenika , umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru.

Učenici su juče, u petak , polagali probni test iz matematike , a danas polažu srpski, odnosno maternji jezik i treći test iz izbornog predmeta.

Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da kao treći test polaže test iz biologije, za geografiju se odlučilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika.