Ruski mogul upozorava na povratak u 1917

Ruski mogul upozorava na povratak u 1917

Vladimir Potanin se izjasnio protiv ideje o nacionalizaciji stranih preduzeća usred masovnog egzodusa korporativnih giganata.

Drugi najbogatiji čovek Rusije Vladimir Potanin izjasnio se protiv ideje o konfiskaciji imovine stranih korporativnih giganata koji su odlučili da napuste zemlju. Rekao je da bi takve akcije mogle da vrate naciju u tragične dane boljševičke revolucije 1917. godine.

Potanin – predsednik i najveći akcionar Norilsk Nikla, najvećeg svetskog proizvođača paladijuma i nikla visokog kvaliteta – pozvao je ruske vlasti da odgovore pragmatizmom na svoju izolaciju od globalne ekonomije.

„Prvo, to bi nas vratilo 100 godina unazad, u 1917. godinu, a posledice takvog koraka su globalno nepoverenje u Rusiju od strane investitora, [koje] bismo iskusili mnogo decenija“, rekao je Potanin preko Telegram naloga Norilsk Nickel. .

„Drugo, odluka mnogih kompanija da obustave poslovanje u Rusiji je, rekao bih, donekle emocionalne prirode i možda je doneta kao rezultat neviđenog pritiska javnog mnjenja u inostranstvu na njih“, dodao je milijarder.

Tvrdio je da će se strani biznisi vratiti u zemlju i pozvao da se ova prilika sačuva.

„Vidimo da su sopstvene ekonomije Zapada pretrpele uvođenje sankcija Rusiji. Zato moramo da budemo mudriji i da izbegnemo scenario po kojem nas sankcije pogađaju“, rekao je Potanin, koga Zapad nije sankcionisao.

„Ne treba da pokušavamo da ’zalupimo vrata‘, već da se trudimo da očuvamo ekonomsku poziciju Rusije na tim tržištima, koje smo toliko dugo negovali.

EU, SAD i neke druge zemlje već su uvele nekoliko rundi strogih sankcija Moskvi, ciljajući na bankarski i industrijski sektor zemlje, zamrznuvši njene devizne rezerve i uzrokujući masovni egzodus stranih preduzeća iz zemlje.

Ruski političari su tvrdili da bi kompanije koje napuštaju Rusiju mogle biti nacionalizovane i da bi se mogla uvesti ograničenja na imovinska prava. Takođe se raspravlja o zabrani glasanja paketima akcija u zavisnim preduzećima, uz predloge za blokadu imovine i druge mere.

Međutim, umesto da uvede takve ekstremne mere, ruski predsednik Vladimir Putin je podržao predlog za spoljno upravljanje stranim kompanijama koje napuštaju Rusiju.

„Mi sami nećemo da se zatvaramo ni od koga. Otvoreni smo za rad sa svim našim stranim partnerima koji to žele“, rekao je on.