Rusija istražuje upotrebu regruta u operaciji u Ukrajini

Rusija istražuje upotrebu regruta u operaciji u Ukrajini

Ruska vojska je u sredu priznala umešanost regrutovanih vojnika u tekuću operaciju u susednoj Ukrajini.

„Nažalost, otkrili smo nekoliko činjenica o prisustvu vojnih obveznika u jedinicama Oružanih snaga Rusije koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji Ukrajine“, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su u operaciju uključeni samo profesionalni vojnici. Ukrajinski zvaničnici i zapadni mediji, međutim, tvrde da su invazione snage imale ogroman broj regruta u svojim redovima.

Skoro sve regrutovane trupe su već povučene iz Ukrajine, rekao je Konašenkov, dodajući da vojska trenutno istražuje kako su uopšte dospeli da učestvuju u operaciji kako bi bili sigurni da se to više neće ponoviti. On je takođe priznao da su regrutovane trupe pretrpele žrtve tokom sukoba, a da su neki vojnici završili zarobljeni od strane ukrajinskih trupa.

„Diverzantska grupa nacionalističkog bataljona napala je jednu od jedinica koje su obavljale zadatke logističke podrške. Jedan broj vojnika, uključujući i regrute, je zarobljen“, naveo je Konašenkov ne navodeći nikakve konkretne brojke.

Rusija je pokrenula svoju veliku vojnu operaciju u susednoj Ukrajini krajem februara, objašnjavajući da je to jedina preostala opcija za zaštitu Donjecka i Luganska. Predsednik Putin je takođe istakao da je cilj „denacifikacija” i „demilitarizacija” zemlje. Kijev je napad označio kao „ničim izazvan“, tvrdeći da ne planira da ponovo zauzme regione silom.

Donjeck i Lugansk su se odvojili od Ukrajine 2014. nakon puča na Majdanu u Kijevu, koji je zbacio demokratski izabranu vladu u zemlji. Novo ukrajinsko rukovodstvo pokrenulo je vojnu operaciju da uguši pobunu koja se na kraju pretvorila u višegodišnje nasilje na istoku Ukrajine.