Rudik: Učestvujem u pregovorima o evakuaciji iz Azovstala

Rudik: Učestvujem u pregovorima o evakuaciji iz Azovstala

Lider partije Glas Kira Rudik učestvuje u pregovorima o evakuaciji sa Azovstalom i, prema njenim rečima, mehanizam razmene još nije spreman, a branioci Marijupolja žele da budu isporučeni trećoj zemlji.

„Želimo da ih odvedemo u treću zemlju, kao što je Turska… Rusija je sada protiv toga. Ali šta drugo možemo da uradimo u ovoj situaciji? Moraćemo da nastavimo ove pregovore.“ izjavila je Rudnik za Njujork Tajms.

Rudik je rekla da nije sigurna da li u Ukrajini ima dovoljno zatvorenika za razmenu sa Rusijom.

Ne zna se koliko je ruskih ratnih zarobljenika trenutno u pritvoru u Ukrajini.

Prema Rudikovim rečima, Ukrajina je dobila uveravanja od organizacija poput Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija da će sa evakuisanim vojnicima sve biti u redu. Kako je navedeno, „to je bio jedini razlog zašto smo na to pristali, jer su vojnici bili spremni da idu do kraja“.

Ministarstvo odbrane Rusije je 16. maja saopštilo da je postignut dogovor o evakuaciji ranjenih ukrajinskih vojnika iz blokirane fabrike Azovstal u Mariupolju na okupirane teritorije.

Komandant puka Azov Denis Prokopenko izjavio je da su branioci Mariupolja ispunili svoje zadatke i da želi da spase živote svojih potčinjenih.

Potpredsednica vlade Irina Vereščuk je 17. maja izjavila i da će nakon stabilizacije stanja teško ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja biti razmenjeni za ruske ratne zarobljenike.

Prema pisanju medija, više od 250 ukrajinskih branilaca odvedeno je u kaznenu koloniju u Olenivki, pod okupacijom ruskih militanata koji formiraju takozvanu „DNR“.