Prvi turisti iz Srbije stigli u Grčku

Prvi turisti iz Srbije stigli u Grčku

Grčka je primila prve turiste iz Srbije a oba ulaza u Grčku – iz Bugarske i iz Severne Makedonije – rade punim kapacitetom, javlja RTS.

Prvi izveštaji govore da se na granicama ne čeka ako imate potrebna dokumenta, a to je Personalni lokacijski formular koji čine lični podaci, podatak o vakcinaciji ili PCR test, mesto i dužinu boravka i granični prelaz, navodi javni servis .

Obrazac se preuzima onlajn sa sajta grčke ambasade, a dan pre puta dobija se onlajn potvrda sa kojom se prelazi granica. Deci do pet godina nije potreban PCR test, a osiguranje je obavezno.

Vodiči kažu da su spremni i apartmani i plaže. Suncobrani su udaljeni četiri metra, na plaži maska nije obavezna. U ugostiteljskim objektima, samoposlugama i radnjama maska je obavezna.

Cene namirnica su nepromenjene, a snabdevenost je veoma dobra, piše RTS. U slučaju razbolevanja, vlada Grčke leči zaraženog člana porodice, a određeni hoteli su pretvoreni u karantine.

Kroz Grčku se može putovati uz obezbeđen smeštaj tamo gde idete i potvrdu da je on rezervisan. Može se ići i trajektom, ali pre svakog ukrcavanja morate popuniti obrazac sa izjavom da ste primili vakcinu ili da imate pi-si-ar test.

Cene smeštaja variraju, a najviše će biti od 20. jula do 20. avgusta, kad mogu biti veće i nekoliko puta. Prihvataju se i internet rezerevacije s tim što se traži potvrda o plaćenju i da je rezervacija potvrđena.