Rojters: Ukrajina koristi Clearview AI za prepoznavanje lica

Rojters: Ukrajina koristi Clearview AI za prepoznavanje lica

Ukrajinsko ministarstvo odbrane u subotu je počelo da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica Clearview AI, rekao je izvršni direktor kompanije Rojtersu, nakon što je američki startap ponudio da otkrije ruske napadače, bori se protiv dezinformacija i identifikuje mrtve.

Ukrajina dobija besplatan pristup moćnom pretraživaču lica Clearview AI, omogućavajući vlastima da potencijalno provere interesantne ljude na kontrolnim punktovima, između ostalog, dodao je Li Volski, savetnik Clearview-a i bivši diplomata za vreme predsednika SAD Baraka Obame i Džoa Bajdena.

Planovi su počeli da se formiraju nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a izvršni direktor Clearview-a Hoan Ton-That je poslao pismo Kijevu u kojem nudi pomoć, prema kopiji koju je Rojters video.

Klirvju je rekao da nije ponudio tu tehnologiju Rusiji, koja svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije odgovorilo na zahteve za komentar. Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju rekao da razmatra ponude američkih kompanija za veštačku inteligenciju kao što je Clearview. Mnoga zapadna preduzeća su se obavezala da će pomoći Ukrajini, pružajući internet hardver, alate za sajber bezbednost i drugu podršku. Opširnije

Osnivač Clearview-a je rekao da njegov startap ima na raspolaganju više od 2 milijarde slika sa ruske društvene mreže VKontakte, od baze podataka od ukupno preko 10 milijardi fotografija. Opširnije

Ta baza podataka može pomoći Ukrajini da lakše identifikuje mrtve nego da pokušava da uporedi otiske prstiju i funkcioniše čak i ako ima oštećenja na licu, napisao je Ton-That. Istraživanje za Ministarstvo energetike SAD otkrilo je da je razlaganje smanjilo efikasnost tehnologije, dok je rad sa konferencije iz 2021. pokazao obećavajuće rezultate.

U pismu Ton-That-a se takođe navodi da bi tehnologija Clearview-a mogla da se koristi za ponovno ujedinjenje izbeglica odvojenih od svojih porodica, identifikaciju ruskih operativaca i pomoć vladi da razotkrije lažne objave na društvenim mrežama u vezi sa ratom.

Tačna svrha za koju ukrajinsko ministarstvo odbrane koristi tu tehnologiju je nejasna, rekao je Ton-That. Očekuje se da će drugi delovi ukrajinske vlade rasporediti Clearview u narednim danima, rekli su on i Voloski.

Slike VKontakte-a čine Clearview-ov skup podataka sveobuhvatnijim od skupa podataka PimEies-a, javno dostupnog pretraživača slika koji su ljudi koristili da identifikuju pojedince na ratnim fotografijama, rekao je Voloski. VKontakte nije odmah odgovorio na zahtev za komentar; Američka kompanija za društvene mreže Facebook, sada Meta Platforms Inc (FB.O), zahtevala je od Clearview-a da prestane da uzima njene podatke.

Najmanje jedan kritičar kaže da bi prepoznavanje lica moglo pogrešno identifikovati ljude na kontrolnim punktovima i u borbi. Neusklađenost bi mogla da dovede do smrti civila, baš kao što su nepravedna hapšenja nastala zbog policijske upotrebe, rekao je Albert Foks Kan, izvršni direktor Projekta nadzora tehnologije nadzora u Njujorku.

„Vidićemo kako se dobronamerna tehnologija kvari i nanosi štetu upravo ljudima kojima bi trebalo da pomogne“, rekao je on.

Ton-That je rekao da Klirvju nikada ne bi trebalo da bude jedini izvor identifikacije i da ne bi želeo da se tehnologija koristi u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama, koje su stvorile pravne standarde za humanitarni tretman tokom rata.

Kao i drugi korisnici, oni u Ukrajini prolaze obuku i moraju da unesu broj slučaja i razlog za pretragu pre upita, rekao je on.

Clearview, koji prvenstveno prodaje američkoj policiji, bori se protiv tužbi u Sjedinjenim Državama koje ga optužuju za kršenje prava privatnosti uzimajući slike sa interneta. Clearview tvrdi da je njegovo prikupljanje podataka slično načinu na koji funkcioniše Google pretraga. Ipak, nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju, smatralo je da je to nezakonito.

Kan je opisao identifikaciju pokojnika kao verovatno najmanje opasan način za primenu tehnologije u ratu, ali je rekao da „kada uvedete ove sisteme i povezane baze podataka u ratnu zonu, nemate kontrolu nad načinom na koji će se koristiti i zloupotrebljavati. ”