Rat u Ukrajini mogao bi da poskupi avionske karte

Rat u Ukrajini mogao bi da poskupi avionske karte

Ukrajinska kriza utiče i na civilno vazduhoplovstvo. „Aeroflot“ ne leti nigde van Rusije, a jedine dve kompanije koje trenutno lete za Rusiju su „Er Srbija“ i „Turkiš erlajns“. Ti letovi su prebukirani, kažu agenti i dodaju da cene nisu menjane. Zapadne kompanije su obustavile letove prema Rusiji i više ne mogu da koriste ruski avio-prostor. Zbog toga moraju zaobilazno da idu sa istoka na zapad što odnosi više goriva.

Za sada cena karata stranih kompanija nije menjana, ali u budućnosti, pošto karte imaju i komponentu procenta na gorivo koja nije mala, agenti kažu da će cene karata bar zapadnih kompanija morati da se koriguju. Podsećaju da je 35 odsto cene leta – cena goriva.

„Cena avionske karte se sastoji iz cene karte plus cene ostalih troškova. Od pre desetak godina, taksa za gorivo je izdvojena iz cene avionske karte tako da ona može da se menja na dnevnom nivou. Sada je povoljnije kupiti karte prema nekim dalekim destinacijama, Aziji, dok ne poskupi taksa za gorivo, jer kasnije neće dolaziti do korekcije cena već kupljenih karata“, pojašnjava Igor Vranješević, agent za prodaju avio-karti.

Kerozin vrtoglavo skače na berzama i to će morati neko da nadoknadi. Za sada se vode pregovori između vlada nacionalnih prevoznika o tome ko će taj gubitak da snosi.

Cena je sa 60 dolara skočila na 100 dolara po toni, a taj gubitak neko mora da nadoknadi.

„Trenutno poskupljenje goriva je 30 do 40 odsto i može da se desi da za toliko poskupi taksa za gorivo, koja u nekim avio-kartama ima udeo od 20 do 40 odsto“, kaže Vranješević.

Ako planirate negde da letite, obavezno već sada kupite karte, naročito stranih avio-prevoznika, preporuka je agenata. U protivnom, cena kerozina može povećati njenu cenu.