Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za inovacije

Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za inovacije

Fond za inovacionu delatnost Srbije raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija, a za tu namenu obezbeđeno je šest miliona evra.

Javni poziv je otvoren do 29. aprila, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora mogu biti podnete putem portala Fonda, navedeno je u saopštenju.

Iznos od šest miliona evra za programe ranog razvoja i saradnje nauke i privrede, obezbeđena su iz budžeta Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2021. godinu.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, a pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra.

Za sredstva iz tog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom vlasništvu rezidenata Srbije i ne starija od pet godina, kao i neformalni timovi.

Fond pokriva maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

U slučaju da bude odobren projekat koji predloži tim, taj tim će biti u obavezi da registruju preduzeće.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu konzorcijuma koji je sačinjen od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj.

Finansiranje koje Fond obezbeđuje pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 odsto za srednja preduzeća.

Projekti mogu trajati do 24 meseca.