Putin i Makron razgovaraju telefonom o bezbednosti nuklearnih elektrana i evakuaciji

Putin i Makron razgovaraju telefonom o bezbednosti nuklearnih elektrana i evakuaciji

Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u nedelju o bezbednosti ukrajinskih nuklearnih elektrana, navodi se u čitanju razgovora između dva lidera u Kremlju.

Kada je Makron izrazio zabrinutost zbog obezbeđenja bezbednosti nuklearnih elektrana, Putin je odgovorio na, kako je rekao, „provokaciju koju su organizovali ukrajinski radikali u zoni nuklearke Zaporožje uz učešće diverzantske grupe“, navodi se u čitanju. .

„Ruske trupe su u saradnji sa ukrajinskim osobljem i nastavljaju da obezbeđuju rad nuklearne elektrane u normalnom režimu, a radioaktivna pozadina ostaje normalna“, rekao je Putin, navodi se u očitanju.

On je dodao da je ove detalje zvanično potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

„Fizička i nuklearna sigurnost elektrane je dobro zaštićena“, navodi se u očitanju.

U saopštenju se takođe navodi da ruske oružane snage „kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju“ kako bi osigurale da nema „provokacija preplavljenih katastrofalnim posledicama od strane ukrajinskih neonacista ili terorista“.

Kada je Makron upitao o ideji održavanja trilateralnog sastanka (IAEA-Rusija-Ukrajina) u zoni Černobila kako bi se osigurala bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata, Putin je rekao: „U principu, ova ideja bi mogla da bude korisna, ali bi bilo vredno razmotriti da li da se takav sastanak održi putem video konferencije ili u trećoj zemlji“.

Dvojica lidera razgovarala su i o pitanju evakuacije civilnog stanovništva iz područja sukoba. Putin je optužio Ukrajinu da ne ispunjava „sporazume postignute o tako akutnom humanitarnom pitanju“.

U čitanju Kremlja se takođe navodi da „ukrajinski nacionalisti nisu dozvolili evakuaciju iz ovih gradova. I pauza u neprijateljstvima je ponovo iskorišćena za jačanje snaga i sredstava na svojim pozicijama“.