Banke naplaćuju usluge notifikacija korisnicima: Da li ste proverili svoj račun?

Banke naplaćuju usluge notifikacija korisnicima: Da li ste proverili svoj račun?

Građani često zaboravljaju da nema besplatnih usluga u bankama, pa se često iznenade kada primete dodatne troškove na svojim računima. Čak i kada koriste platnu karticu ili podižu novac na bankomatu, banke im naplaćuju provizije ili usluge održavanja računa. Najsigurniji način da ostanu informisani o svim transakcijama je korišćenje servisa notifikacija, ali i ta usluga nije besplatna.

Većina banaka omogućava korisnicima da aktiviraju uslugu notifikacija putem SMS-a ili aplikacija, ali često je potrebno da sami zatraže aktiviranje ove opcije. Ovo je važno jer omogućava korisnicima da redovno kontrolišu svoje transakcije i da na vreme primete bilo kakve nepravilnosti ili sumnjive aktivnosti na svom računu.

Finansijski konsultant Vladimir Vasić ističe važnost notifikacija, navodeći da one omogućavaju korisnicima da proveravaju tačnost iznosa koji je skinut sa njihovog računa, posebno nakon korišćenja platnih kartica na nedozvoljenim sajtovima ili sumnjivim prodavnicama.

U slučaju da korisnici primete nepravilnosti na svom računu, imaju pravo da podnesu žalbu banci prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Banke su dužne da odgovore na žalbu u roku od 7 do 14 dana i reše problem.

Iako banke nemaju obavezu da automatski obaveštavaju korisnike o promenama na njihovom računu, korišćenje usluge notifikacija je najsigurniji način da korisnici ostanu informisani i imaju kontrolu nad svojim finansijama.