Protest prosvetara zbog broja učenika u odeljenju i platnih razreda

Protest prosvetara zbog broja učenika u odeljenju i platnih razreda

U 12h ispred Doma Narodne skupštine Srbije počeo je protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pod nazivom „Ne odustajemo“, koji zahtevaju smanjenje broja učenika u odeljenjima, pravednije platne razrede i socijalni dijalog o tom pitanju sa Ministarstvom prosvete. najavljuju da će ići i u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Vesna Jerotijević iz Unije kaže za N1 da ne odustaju od inicijative za smanjenjem učenika u odeljenju. da ne odustaju ni od pravednih platnih razreda koji su ima, kako kaže, 2016. godine obećani i da ne odustaju od borbe za bolje dostojanstvo i materijalni položaj prosvetnih radnika.

Podsetila je da su 16. juna smo imali konferenciju za medije ispred Vlade i da je tada njihov jedini zahtev bio smanjenje učenika u odeljenju, kao i da su tada pokrenuli inicijativu. Zar je trebalo da nam se desi pandemija da se pokaže kako je naš zahtev racionalan, pita sagovornica N1. Kaže da bi sve bilo jednostavnije za vreme pandemije da su se ranije dogovorili o ovom pitanju, jer je, kako konstatuje, obrazovanje trpelo tokom pandemije.

Osvrćući se na modele koje je predložilo ministarstvo u dogovoru sa zadravstvenom strukom, kolokvijalno poznatim pod nazivom Semafor, Jerotijevićeva podseća da neće biti isto upaljeno svetlo u svim gradovima u Srbiji, a da je „pitanje koliko će taj način funkcionisanja biti održiv“, što zavisi od epidemijske situacije.

Situacija je pogoršana, a epidemiološke mere u školama su ostale iste, kaže i dodaje: „Verovatno će vrlo brzo zeleno svetlo preći u žuto. Treba znati da su deca asimptomatski prenosioci“.

Kaže da je želja svih prosvetara da održe zeleno svetlo, jer su, kako ocenjuje, deca prošle godine trpela, Ona ističe da su se nastavnici odlično snašli prošle godine, da su sve svoje lične resurse stavili u pogon – svoj internet, svoje računare.

Nije smanjen broj učenika u odeljenju, a odeljenja će u slučaju kombinovanog modela nastave opet biti deljena. Ona ističe da je to naročito problem kad su u pitanju niži razredi, jer će  pojedini učitelji i nastavnici jezika koji predaju i nižim odeljenijima raditi kao i prošle godine, kako kaže, 150 posto. Pokrenute su i tužbe za nadoknadu za prekovremeni rad, dodaje sagovornica N1.

Kako najavljuje Jerotijević, krenuće u protestnu šetnju do zgrade Vlade. Nadamo se da će uspeti da nas čuju, da isprovociramo i obnovimo socijalni dijalog između Unije i Ministarstva prosvete, ako to uspemo, nadamo se da ćemo stići do rešenja na opšte zadovoljstvo, zaključila je.