Ružić: Situacija sa koronom u školama je pod kontrolom

Ružić: Situacija sa koronom u školama je pod kontrolom

Prosvetni sindikati upozoravaju na to da se epidemiološka situacija usložnjava u školama širom Srbije. Međutim, ministar prosvete Branko Ružić tvrdi da situacija nije alarmantna i da nema razloga za brigu. Iz bolnica koje su ponovo prešle u kovid režim poručuju da je neophodno da se ljudi vakcinišu, jer na bolničkom lečenju i dalje ima pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji nisu primili ni jednu dozu vakcine.

„Situacija uopšte nije alarmanta, obrazovni sistem pokazuje i dalje najviši stepen rezistentnosti zato i ni na koji način ne razmišljamo uopšte o prekidanju obrazovno vaspitnog rada na ovaj regularan način, smatram i da su brojevi veoma niski – što se tiče dece to je ispod jednog procenta“, rekao je Ružić.

U odnosu na ministra, predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata tvrde suprotno. Kažu da se situacija u osnovnim i srednjim školama sve više komplikuje iz dana u dan.

„Sama činjenica da smo krenuli sa 15 opština koje su bile u narandžastom, a da smo se već popeli na 40 govori, da je situacija daleko od dobre i same te brojke jesu upozoravajuće, kada će se i da li će se izlaziti iz ovog sistema i kojom brzinom, to verovatno zavisi od svih nas, ali ne bih rekla samo od nas u školi, nego naravno i od roditelja i od čitavog društva“, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije