Osmani: Datum lokalnih izbora na Kosovu ostaje nepromenjen

Osmani: Datum lokalnih izbora na Kosovu ostaje nepromenjen

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je večeras objavila da na sastanku sa predstavnicima parlamentarnih poslaničkih grupa nije postignuta saglasnost da se lokalni izbori na Kosovu zakazani za 17. oktobar odlože.

Kosovska predsednica je na konferenciji za novinare posle sastanka rekla da uprkos preporuci Nacionalnog instituta javnog zdravstva Kosova (NIJZK) da se zbog mogućeg uticaja izborne kampanje na epidemiološku situaciju i povećanja broja zaraženih ona odloži nije postignuta saglasnost učesnika sastanka, što je preduslov za eventualno odlaganje izbora.

„Pre sazivanja sastanka zatražila sam analizu od NIJZK u vezi sa izbornim procesom. Institut preporučuje odlaganje izbornog procesa. Ovo nije jedina procena koju smo zatražili od Instituta, takva ocena je tražena i za početak rada škola i dobili smo odgovor instituta po tom pitanju. Medjutim, jedini način za odlaganje izbora je postizanje sporazuma izmedju vlade i opozicije“, rekla je Osmani Sadriu.

Istakla je da poštuje stav političkih partija, ali se ne slaže sa njihovim stavovima i dodala da bi eventualno odlaganje izbora bilo za najviše dva meseca.

Odbacila je kao netačne mnoge špekulacije da je ona u funkciji vladajuće stranke, pokreta Samoopredeljenje.