Prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara od sutra

Prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara od sutra

Svi državljani Srbije, stariji od 16 godina, koji zaključno sa 31. majem ove godine prime bar jednu dozu vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19, imaju pravo na 3.000 dinara državne pomoći. Osim penzionera i osoba koji izdržavaju zatvorske kazne svi drugi građani treba da se, od 1. do 15. juna, prijave za ovaj novčani iznos. Prijava će biti elektronska – preko portala Uprave za trezor i telefonska – putem kol centra, za šta detalji treba da budu objavljeni.

Uredbom koju je donela Vlada Srbije , predviđeno je da isplata 3.000 dinara vakcinisanim građanima počne u junu. Ranije je ministar finansija Siniša Mali, najavljujući ovu pomoć, istakao da će novac građanima biti uplaćen do 20. juna

Penzionerima će dodatna novčana pomoć biti isplaćena bez prethodne najave, stoji u Uredbi, dok će za osobe koje služe zatvorsku kaznu prijavu podneti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

U ovoj Uredbi, za razliku od uplate 30+30 evra pomoći, ne predviđa se automatska uplata za primaoce socijalne pomoći, te će i oni ovaj put morati da se prijave.

„U svojoj prijavi  građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji će se uplatiti dodatna novčana pomoć“, ističe se u Uredbi.

Građanima koji nemaju otvoren tekući račun u banci, a to se odnosi i na penzionere, Ministarstvo finansija otvoriće poseban namenski račun kod banke Poštanska štedionica. Građani koji imaju račun u banci, ali ne žele preko njega da prime ovu pomoć, mogu prilikom prijave da izaberu neku drugu banku gde će im biti otvoren poseban račun u svrhu uplate 3.000 dinara.