Prijava i upis u srednju školu elektronskim putem

Prijava i upis u srednju školu elektronskim putem

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se prvi put obavljati elektronskim putem, bez podnošenja ijednog papira, saopštila je Vlada Srbije.

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će od 12. do 15. aprila ove godine na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, navodi se u saopštenju.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna 2021. godine.

Takođe, roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 27. juna 2021. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula 2021. godine.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula.

osu na prethodni period kada su se testovi pregledali u papiru, s obzirom na to da se zatvorena pitanja pregledaju automatski.

Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen, navodi se u saopštenju.