Preminuo glumac Mirko Babić

Preminuo glumac Mirko Babić

Kragujevački glumac Mirko Babić preminuo je u 72. godini.

Mirko Babić rođen je u Kragujevcu, 14. marta 1948. godine.

Diplomirao je 1973. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član ansambla Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, a u dva navrata je bio i direktor ove kuće.

Dobitnik je brojnih nagrada za uloge u pozorištu.

Za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije, 2009. godine, dodeljena mu je Statueta Joakim Vujić, nagrada koju Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje svake godine, na Sretenje, 15. februara.

Ostavio je dubok trag u srpskom pozorištu. Raspon njegovog glumačkog dara obuhvata sve žanrovske izraze – od tragičnog („Kralj Lir”), preko komedija („Laža i paralaža”, „Dr”, „Klaustrofobična komedija”), do izuzetnih psiholoških studija („12 gnevnih ljudi”, „Noć u kafani Titanik”, „Golubnjača”)… Preko 1.000 puta odigrao je monodramu „Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, za koju je nagrađen dvostrukom Zlatnom kolajnom na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (nagrada i žirija i publike).

Njegova najpopularnija uloga je lik Dragojla u TV seriji „Selo gori, a baba se češlja”.

Neki od filmova i serija u kojima je igrao su: „Stići pre svitanja”, „Vruć vetar” (uloga sudskog izvršitelja ), „Dr” iz 1984. godine (uloga dr Milorada Cvijovića), „Kraj dinastije Obrenović” (uloga majora Milosava Živanovića), „Moj rođak sa sela” (uloga Marka), „Ravna gora” (uloga Obrada) i mnoge druge.