Preminuo basista “ Riblje čorbe“ Miša Aleksić

Preminuo basista “ Riblje čorbe“ Miša Aleksić

Basista rok grupe „Riblja čorba“ Miroslav Miša Aleksić preminuo je u 67. godini. Poznati muzičar izgubio je bitku sa koronavirusom. Miša Aleksić je bio na lečenju u Kliničko bolničkom centru „Bežanijska kosa“, a stanje mu se pogoršalo i bio je prebačen na respirator.

Njegova ćerka Mina Aleksić nedavno je na Fejsbuku napisala da je poznati basista oboleo od kovida-19 i da je prebačen na respirator.

Karijeru je započeo 1970. godine u bendu „Rojali“ kao bas gitarista i pevač. Grupa je te godine osvojila drugo mesto na takmičenju „Veče uz radio“ u organizaciji urednika emisije Radio Beograda.

Naredne godine otišao je u SAD gde je diplomirao na višoj školi u Pajksvilu u Merilendu. Po povratku u Jugoslaviju i pod uticajem britanskih velikana roka „Dip parpla“ i „Led cepelina“, Miša je formirao grupu SOS sa Draganom Štulovićem, Draganom Tasićem i Stevanom Stevanovićem.

Nakon više promena postave, u bend su došli Rajko Kojić i Vicko Milatović. Sa njima je Aleksić 1978. godine napravio „Riblju čorbu“ u koju kao član postave ulazi nekadašnjim pevač benda „Rani mraz“ Borisav Bora Đorđević.

Osim što je bio basista grupe, Miša Aleksić je bio i tekstopisac i producent na albumima „Riblje čorbe“, jednog od najpopularnijih rok bendova na ovim prostorima.

Tokom karijere, takođe, je pisao pesme i producirao albume za brojne druge izvođače i bendove.