Premijer Irske u Kijevu pozvao na istragu o zločinima ruske vojske i osudio blokadu žita

Premijer Irske u Kijevu pozvao na istragu o zločinima ruske vojske i osudio blokadu žita

Irski premijer Mihal Martin je tokom svoje prve posete Kijevu obećao Ukrajini podršku u istrazi zločina ruske vojske, osudio je rat Ruske Federacije uopšte, a takođe je govorio u prilog budućnosti Ukrajine u EU, ovo prenosi „Evropska istina“.

Mihol Martin je govorio o svojim utiscima o putovanju u Borođanku, Buči i Irpen, razorene ratom, i nazvao ruski rat „kršenjem međunarodnog prava i svega što je važno za Irsku“.

„Upotreba terora nad civilnim stanovništvom je ratni zločin i oni koji su odgovorni za te radnje, koji su im davali uputstva, biće sigurno privedeni pravdi… Za državu poput naše ovo je čisti užas, neshvatljiv iracionalan. užas. Rusija mora da zaustavi ovu neljudsku nemoralnu agresiju“, rekao je on, podsećajući da je Irska obezbedila dodatna sredstva za istragu Međunarodnog krivičnog suda.

Premijer je rekao da je tokom posete obišao i Spomen-obeležje žrtvama Holodomora i da je Irska imala veoma slično iskustvo i u tom kontekstu osudio rusku blokadu izvoza žita iz Ukrajine preko Crnog mora, koja preti problemi sa hranom u mnogim zemljama.

„Uopšte ne prihvatamo situaciju da se hrana koristi kao oruđe rata i učinićemo sve da ljudi ne budu oštećeni pokušajima da se hrana pretvori u oružje“, naglasio je on.

Mikhol Martin je primetio da, uprkos geografskoj udaljenosti između Irske i Ukrajine, Irci se sada dive Ukrajincima i da se u svakom gradu mogu videti ukrajinske zastave kao znak solidarnosti.

On je rekao i da Irska podržava budućnost Ukrajine u EU i obećao podršku u daljim procesima evrointegracija.

„Uvek smo govorili da je mesto Ukrajine u EU, da se borite i branite vrednosti Evropske unije i cele Evrope“, rekao je Mihal Martin.