Predviđa se da će cene avio karata rasti

Predviđa se da će cene avio karata rasti

Putovanje avionom bi moglo postati još skuplje u narednim mesecima, izvestio je ove nedelje CNBC, pozivajući se na vrhunske rukovodioce vazduhoplovstva.

Smanjenje kapaciteta prerade u SAD, što je rezultiralo skupljim gorivom za avione, i finansijske probleme avio-kompanija zbog pandemije kao razloge za potencijalno poskupljenje naveo je generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) Vilijam Volš, koji je dao intervju za CNBC u sredu.

Kapacitet SAD za preradu sirove nafte u gorivo i druge proizvode pao je na najniži nivo od 2014. ove godine, prema godišnjem izveštaju savezne vlade o kapacitetu rafinerije objavljenom u junu. Pad je pripisan zatvaranju rafinerija u zemlji zbog različitih faktora poslednjih godina.

U SAD su cene avio karata porasle za 25 odsto u prošloj godini, što je najveći godišnji skok od 1989. godine, i nastavile su da rastu ove godine.

Još jedan faktor koji povećava troškove letova na globalnom nivou su posledice sukoba između Rusije i Ukrajine, rekao je izvršni direktor Katar Airvais-a Akbar Al Baker, a prenosi CNBC.

Al Bejker je rekao da će sukob „podstaknuti inflaciju, stvarajući veći pritisak na lanac snabdevanja“, a takođe će dovesti do nestabilnosti cene nafte.

Takođe, poslednjih meseci, avio-kompanije su morale da koriste alternativne rute kako bi izbegle letove iznad Ukrajine i Rusije, a prema turističkom portalu ViaTravelers.com, letovi od Londona do Delhija, na primer, sada moraju da idu u obilazak, dodajući nekoliko dodatnih sati vremena leta i goriva.