Predstavnici ivent industrije blokirali Nemanjinu

Predstavnici ivent industrije blokirali Nemanjinu

Nekoliko desetina zaposlenih u takozvanoj „ivent“ industriji okupilo se ispred Vlade Srbije, zbog toga što su nezadovoljni načinom na koji su ih tretirale nadležne instucije tokom pandemije koronavirusa.

Skup je nazvan „Protest za opstanak“, jer okupljeni navode da više od 380 dana, koliko traje epidemija koronavirusa, nemaju pravo ni na rad, ni na državnu pomoć.

Okupljeni su blokirali Nemanjinu ulicu od Kneza Miloša ka Savskom trgu, pa su velike gužve u centru grada.

Ova industrija okuplja organizatore događaja, dekoratere, klubove, barove, ivent centre, restorane, kafiće, salone venčanica, muzičare, fotografe, poslastičarnice, pirotehničare i promotere.

Oni od Vlade Srbije traže direktnu finansijsku pomoć za najugroženije delatnosti, za period od kad im je zabranjen rad, dok ne počnu da rade punim kapacitetom.

Traže izjednačavanje stepena rizika ivent centara, odnosno sala za proslave, sa klasičnim restoranima, kao i da Krizni štab i Vlada Srbije hitno usvoje mere Gradskog zavoda za javno zdravlje, gde je propisano pod kojim uslovima ivent industrija može da počne sa radom.

Zaposleni u ovoj industriji traže i tačan datum početka rada, pod merama koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Uoči protesta, organizatori su učesnike pozvali da poštuju javnozdravstvene preventivne mere, da se nose maske i drže distance od dva metra.