SAD opredelile dodatnih 22 miliona dolara pomoći za reforme u Srbiji

SAD opredelile dodatnih 22 miliona dolara pomoći za reforme u Srbiji

Ministarstvo za evropske integracije i Vlada SAD zvanično su potpisali produžetak razvojnog partnerstva koje traje već 20 godina. SAD su opredelile dodatnih 22 miliona dolara kako bi USAID, agencija američke vlade zadužena za pružanje razvojne pomoći, sarađivao s Vladom Srbije na reformama.

Američki ambasador Entoni Godfri prisustvovao je potpisivanju amandmana postojećih bilateralnih sporazuma o partnerstvu, koje su potpisale ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i vršilac funkcije direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti.

SAD su opredelile dodatnih 22 miliona dolara kako bi USAID, agencija američke vlade zadužena za pružanje razvojne pomoći, sarađivao sa Vladom Srbije na brojnim reformama.

One obuhvataju pomoć privredi Srbije da bude konkurentnija, unapređenje efikasnosti uprave u pružanju usluga građanima, unapređenje medijskog okruženja kako bi građani imali pristup tačnim informacijama.

Reč je i o pomoći civilnom društvu da igra ključnu ulogu u unapređenju života građana, unapređenje energetske bezbednosti kako bi domaćinstva imala manje račune za ogrev kao i i podršku borbi Srbije protiv kovida-19, jačanjem zdravstvenog sistema i očuvanjem zdravlja građana Srbije.