Priveden koordinator RIK na KiM

Priveden koordinator RIK na KiM

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je na sednici RIK obavestio članove o privođenju koordinatora RIK na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

„U obavezi sam da vam saopštim, da nas je naš kolega i koordinator RIK za KiM, Marko Janković obavestio da su ga pripadnici Kosovske policije priveli, prilikom prevoza izbornog materijala na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova“, navodi se u izjavi Dimitrijevića.

On dodaje da se koordinator RIK nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal za glasanje na predstojećem referendumu na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS na KiM i da se, prema poslednjim informacijama, nalazi se u mestu Lužani, 15 kilometara od administrativnog prelaza Merdare.

„Takođe, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Markovog vozača“, kaže Dimitrijević.

Dodaje da je materijal trebao da bude predat predstavnicima misije OEBS, koja je na KiM kao i u proteklim izbornim ciklusima organizovala vršenje izbornih/referendumskih radnji.

„Pravo izjašnjavanja građana na republičkom referendumu je jedno od najvažnijih građanskih prava, koje na ovaj način privremene institucije na KiM ne poštuju“, zaključio je Dimitrijević.