Potvrđene morbile kod još tri osobe u Beogradu, ukupno šest slučajeva

Potvrđene morbile kod još tri osobe u Beogradu, ukupno šest slučajeva

Male boginje u Beogradu su potvrđene kod još tri osobe, što je ukupno šest slučajeva u glavnom gradu, rečeno Tanjugu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Od te tri osobe jedan mladić (18) je hospitalizovan. On nije bio vakcinisan i sa upalom pluća je na Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Male boginje su potvrđene kod četvorogodišnjeg deteta koje nije vakcinisano i kod žene (48) koja je, kako navode, vakcinisana i ima blagu kliničku sliku.

Prva dva slučaja otkrivena su 8. februarakod nevakcinisane osobe koja pohađa srednju školu i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala bolest.

Nakon toga, 12. februara potvrđene su morbile kod nevakcinisanog deteta koje pohađa osnovnu školu, a doktori su zatekli komplikacije u vidu upale pluća.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života. Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12-15 meseci i u sedmoj godini, u okviru priprema za polazak u školu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.