Pošta Srbije traži od Vlade 1,9 miliona evra za pozive za glasanje

Pošta Srbije traži od Vlade 1,9 miliona evra za pozive za glasanje

Upravo objavljeni završni računi Pošte Srbije, koja je godinu okončala sa neto profitom sedam odsto većim nego godinu pre, pokazuju između ostalog i da ovo javno preduzeće od Vlade Srbije potražuje 228 miliona dinara (oko 1,9 miliona evra) na ime usluge štampanja i uručivanja poziva na glasanje za izbore održane prošle godine.

Pošta Srbije završila je 2023. godinu sa neto profitom od 3,17 milijardi dinara, što je oko 27 miliona evra, pokazuju završni računi ovog javnog preduzeća, koje je objavila Agencija za privredne registre, a prenosi N1.

Prema njima, Pošta zapošljava ukupno 14.307 radnika, a lane je ostvarila poslovne prihode od 31,2 milijarde dinara.

Najveći deo poslovnih prihoda naplaćen je od prodaje usluga na domaćem tržištu: prihodi od poštanskih usluga iznosili su 18,3 milijarde dinara (od kojih su najveći prihodi od pismonosnih usluga od 12 milijardi dinara, dok su ekspres usluge donele prihod od 4,4 milijardi dinara).

Prihodi iz novčanog poslovanja premašili su 6,6 milijardi dinara (primljeni nalozi za uplatu, primljeni nalozi za isplatu i čekovi drugih banaka, naplata računa za komunalne usluge, isplata keš ekspres, provizija od Western Union doznaka).

Pošta ostvaruje znatne prihode i od izdavanja poslovnog prostora – najveći prihod tu stiže od – Telekoma Srbija. Reč je o 2,4 milijarde dinara (2.404.895.000 dinara).

„Prihod od zakupa poslovnog prostora koji je za poslovnu 2023. godinu iskazan u ukupnom iznosu od 2.412.089.000 dinara se u celosti odnosi na prihod od usluga izdavanja u zakup poslovnog i magacinskog prostora koje se pružaju po zaključenim ugovorima o zakupu kupcima Telekom Srbija, PD Mobtel-PTT i Banka Poštanska štedionica a.d. (zakup trezora)“, navodi se u Napomenama.