Poslanici nastavljaju raspravu o budžetu za 2023. godinu

Poslanici nastavljaju raspravu o budžetu za 2023. godinu

U Skupštini Srbije se od 10 časova nastavlja rasprava o budžetu za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om. Poslanici vladajuće većine najavili podršku, dok opozicija kritikuje.

U Skupštini Srbije juče je počela rasprava o predloženom budžetu za 2023. godinu , koji je obrazlagala premijerka Ana Brnabić, koja je na kraju prvog dana rasprave zatražila podršku poslanika za predloženu republičku kasu.

Premijerka je istakla da je predloženi budžet u skladu sa prioritetima koji su izloženi u njenom ekspozeu poslanicima, te da će Vlada Srbije nastaviti sa kapitalnim investicijama, graditi mostove, bolnice, škole, naučne institute, kao i da će raditi na podizanju životnog standarda građana.

Navela je da je planiran deficit od 3,3 odsto BDP-a, a deficit je u rebalansu za ovu godinu iznosio 3,9 odsto, što prema premijerkinim rečima znači da se vraćamo u pretkrizne godine kada je reč o ovom parametru.

„Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, ulazemo u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu. Javni dug će biti ispod 60, odnosno 56,1 odsto BDP-a, a što je veoma važno, imamo prostor i dalje ćemo se boriti da stalno povećavamo plate i penzije“, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da će penzije kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto i da smo među retkim zemljama u Evropi koje, uprkos raznim krizama i ratu u Ukrajini, idu ka rastu plata i penzija.

Ministar Siniša Mali poručio je da je udeo našeg javnog duga u BDP-u manji nego u Evropskoj uniji i dodao da će Srbija ove godine imati više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija.

Poslanici vladajuće većine najavili su podršku Predlogu budžeta za 2023. godinu ocenjujući da su sredstva dobro isplanirana i odmerena, a opozicija je kritikovala način na koji je sazvana sednica, ali i kako je novac u budžetu raspoređen.

Više poslanika kritikovalo je ulaganje u izgradnju nacionalnih stadiona, a iz poslaničkog kluba Zeleno-levi blok pitaju zašto nije opredeljeno više novca za kanalizacionu infrastrukturu.

Dveri su pitale da li u vremenu inflacije prioritet treba da bude, između ostalog, put Niš-Merdare i subvencionisanje stranih firmi, dok Zavetnici kritikuju procenat koji je budžetom predviđen za poljoprivredu.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da budžet za poljoprivredu u 2023. godini iznosi 79,7 milijardi dinara i odbacila je kritike dela opozicije da se poljoprivrednicima duguju sredstva za subvencije.

Inače, Predlog budžeta za 2023. predviđa ukupne prihode i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine, dok su rashodi planirani u visini od 2.107,4 milijarde dinara.

Pred parlamentarcima je 35 tačaka dnevnog reda, a među njima su i predlozi za izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku fukciju, kao i ratifikacija međunarodnih ugovora.