Položeni venci povodom godišnjice bombardovanja Beograda 1941. godine

Položeni venci povodom godišnjice bombardovanja Beograda 1941. godine

Venci su položeni povodom 83. godišnjice višednevnog bombardovanja Beograda koje je 1941. godine počela nacistička Nemačka bez objave rata, čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat.

Kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Beograda.

Predstavnici Beograda, ambasada, boračkih i udruženja za negovanje tradicije, položili su cveće i vence i u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.

Naredbu za bombardovanje Beograda izdao je tadašnji nemački kancelar i vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler, a povod za napad bili su demonstracije 27. marta u Beogradu protiv pakta Kraljevine s Trećim Rajhom čemu je usldeio državni udar kojim je s čela države svrgnut knez Pavle Karađorđević zbog pristupanja Silama Osovine, a Jugoslavija se okrenula Saveznicima.

Ka Jugoslaviji su 6. aprila 1941. poletela 484 aviona, od kojih su 234 bili bombarderi, a na Beograd je bačeno 440 tona zapaljivih bombi.

U naletima nemačkih aviona 6, 7, 11. i 12. aprila, prema različitim podacima, stradalo je izmedju 2.000 i 4.000 ljudi, porušeno blizu 700 zgrada, više hiljada je oštećeno, među kojima i Vaznesenjska crkva u kojoj je u trenutku napada bilo vernika.

Po pojedinim informacijama, jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je više od 40 nemačkih aviona, a u borbama je poginulo i 11 jugoslovenskih pilota.

Kratkotrajni „Aprilski rat“ završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije izmedju Sila Osovine.