Položen kamen temeljac za zgradu Instituta „Biosens“

Položen kamen temeljac za zgradu Instituta „Biosens“

U Novom Sadu je položen kamen temeljac za zgradu Instituta „Biosens“ čija izgradnja je najavljena još krajem 2017. godine. Institut „Biosens“, jedan je od najvažnijih naučnih instituta u zemlji, a bavi se primenom IT tehnologija na poljoprivrednu proizvodnju.

Kamen temeljac za buduću zgradu Instituta „Biosens“ postavljen je na rubu univerzitetskog kampusa i nedaleko od novosadskog keja.

„Interesantna je po tome što ima sredinu koja je odvojena od zgrade, koja pliva na gumama specijalnim, da bi omogućila eliminaciju vibracija za razvoj senzora budućnosti u nanotehnologijama“, kaže direktor Vladimir Crnojević.

Do sada je „Biosens“ bio podstanar u zgradi rektorata. U ovim prostorijama radilo se na sondi koja će 2022. leteti na Jupiter, došlo se do rešenja za smanjenje gladi u Africi, ali pre svega fokus istraživača je na primeni IT tehnologija na poljoprivrednu proizvodnju.

„Taj prvi panel je takozvana setvena struktura gde već godinama to pratimo, i obradom satelitske slike dolazimo do prepoznavanja tačno na svako metru šta se gaji i u kakvom je trenutno stanju. Recimo na ovom srednjem panelu je sistem koji služi za upravljanje organskom proizvodnjom dakle, sve, svaki metar organske proizvodnje je evidentiran ovde“, kaže Crnojević.

To je samo delić inovacija „Biosensa“ na putu digitalizacije poljoprivrede na kom „Biosens“ radi već šest godina. Po tome je ova naučna institucija postala poznata u celom svetu. Na domaćem terenu, osim većih prinosa i prihoda, primena digitalnih tehnologija može da donese i zdraviju hranu, i životnu sredinu.