Počeo jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača u Guči

Počeo jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača u Guči

Jubilarni 60. Dragačevski sabor trubača počeo je ceremonijom podizanje saborske zastave kod Spomenika trubaču u centru Guče i intoniranjem saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“, koju su izveli brojni trubači.

Saborsku zastavu podigao je ovogodišnji domaćin Sabora predsednik „Matice srpske“ u Novom Sadu i književnik Dragan Stanić, čije je umetničko ime Ivan Negrišorac, uz prisutsvo organizatora, rukovodstva Opštine Lučani i brojnih posetilaca.

Sabor trubača će trajati do nedelje, kada je najavljeno finalno takmičenje na kome učestvuje 16 trubačkih okestara.

Prvog dana Sabora, na pozornici Kulturnog centra biće održan umetnički program, u kome učestvuje više trubačkih, folklornih ansambala i pevačkih grupa, a u večernjim satima na glavnoj stadionskoj pozornici koncerte će održati pobednici 59. Sabora trubača i Dejan Petrović i Big bend.

U naredna dva dana na programu Sabora su takmičenja zdravičara, narodni višeboj, saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe, koncerti trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa.

Na ovogodišnjem Saboru trubača, koncerte će održati i hor i simfonijski orkestar RTS pod upravom Bojana Suđića, trubački orkestri Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazarevića, Elvisa Ajdinovića, Dejana Jevđića i orkestar Gorana Bregovića.

Sabor se ove godine zbog epidemije koronavirusa održava uz pojačane kontrole saboraša, koji će morati da pokažu potvrde da su preležali kovid, o vakcinaciji ili negativan PCR test.