Počela vojno-policijska vežba „Odgovor 2021“

Počela vojno-policijska vežba „Odgovor 2021“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport komandira počasne čete, a potom je signalnom raketom označen početak združene vojno-policijske vežbe sa bojevim „Odgovor 2021“ koja će biti izvedena na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“.

General-major Želimir Glišović upoznao je posmtrače i zvanice da se vežba izvodi u zamišljenim okolnostima „značajnog zaoštravanja političke i bezbednosne situacije i ugrožavanje prava i sloboda u zamišljenom regionu, uz rastuću opasnost od oružanih pobune i terorističkih akcija“.

Prvi deo vežbe počeo je izviđanjem iz vazduha dronovima i desantnim ubacivanjem specijalnih jedinica iz helikopetera u dejstvu na zamišljene teroriste uočene u objektu na vodi

Na vatrene položaje na poligonu „Pasuljanske livade“ Vojska Srbije izvela je deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazaće artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1″, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.

Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Vatrenu moć pokazaće i taktički hibridni artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pasars“, proizvod domaće odbrambene industrije. Namenjen je za zaštitu snaga kopnene vojske od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, a u pomoćnoj nameni i za dejstvo po ciljevima na zemlji. Scenario vežbe predviđa dejstvo ovog savremenog oruđa sasređenom paljbom po niskoletećim ciljevima u vazdušnom prostoru.

Modernizovani oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS biće angažovani kao deo borbenog osiguranja i kao neposredna vatrena podrška jedinicama pešadije.

Vatrenu podršku u sastavu taktičkih i operativnih vatrenih grupa pružaće samohodni višecevni lanseri raketa „Plamen S“ i samohodne haubice 122 milimetra. Reč je o sredstvima koja su, zahvaljujući domaćem znanju osavremenjena i čija je efikasnost značajno povećana.

Tenkovi M-84 pripremaju se za gađanje ciljeva na srednjim i velikim daljinama topom 125 milimetara u kombinaciji sa odlučnim manevrom radi slamanja neprijateljske odbrane.