Petković: Priština nedovoljno angažovana u rešavanju pitanja dinara na KiM

Petković: Priština nedovoljno angažovana u rešavanju pitanja dinara na KiM

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izrazio je danas zabrinutost zbog nedostatka političke volje Prištine da se postigne rešenje u vezi sa upotrebom dinara na Kosovu i Metohiji. Nakon trilateralnih i bilateralnih sastanaka u okviru dijaloga u Briselu, Petković je novinarima saopštio da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila.

Petković je istakao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja, ali da je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio računa o srpskim interesima, dok je predlog Prištine nedovoljno angažovan i nije pružio adekvatno rešenje.

„Nema političke volje da se dođe do rešenja. Mi ćemo nastaviti da pregovaramo i uložićemo poslednji atom naše snage samo da dođemo do rešenja“, rekao je Petković.

On je izrazio posebnu zabrinutost za položaj i budućnost srpskog naroda na KiM, naglašavajući da su ljudska prava na KiM ugrožena, posebno usled odluka premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija.

Petković je takođe naglasio da je Beograd posvećen dijalogu i da će učiniti sve što je potrebno kako bi se postiglo rešenje.

Glavni prištinski pregovarač, Besnik Bisljimi, izjavio je da su predlozi dve strane po pitanju dinara još uvek udaljeni i da će biti potreban još jedan sastanak sledeće nedelje radi daljeg razmatranja ovog pitanja.