Otvorena fabrika Ridžent u Svijalncu, Vučić najavio obilaznicu i dva mosta

Otvorena fabrika Ridžent u Svijalncu, Vučić najavio obilaznicu i dva mosta

Švajcarska kompanija za proizvodnju električne rasvete „Ridžent lajting“ otvorila je fabriku u Svilajncu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Investicija je vredna osam miliona evra, u početku će biti zaposleno 130 radnika, a u prve četiri godine investitor će uložiti četiri miliona evra.

Vučić je u obraćanju nakon otvaranja fabrike izjavio da švajcarske kompanije u Srbiji zapošljavaju 12.000 ljudi, a u ovoj najnovijoj bi trebalo da radi i više od 220.

Naglasio je značaj dualnog obrazovanja posebno u visokim tehnologijama, ističući da bi ono trebalo da se ubrza i da se specijalizuju deca u školama i na fakultetima da budu spremna odmah za posao, te steknu radne navike.

„Švajcarska i Austrija su zemlje bez mora, ali su turističke destinacije i više zarađuju od turizma nego neke sa morem zato što su marljivi. Treba da učimo i radimo svakog dana. Potrebna je radna etika, ozbiljnost i odgovornost u poslu, lojalnost, želja i ambicija da se napreduje svakog dana“, rekao je Vučić.

On je istakao da će ovakve investicije sačuvati srpska sela i pomoći da opstanu.

„Jedan deo ljudi koji su otišli u Nemačku, Švajcarsku… da probamo da vratimo“, dodao je Vučić.

Najavio je da će država uložiti između 20 i 25 miliona evra u projekat obilazice oko Svilajnca sa dva mosta, preko Resave i Morave.

„Ridžent“ je u Svilajncu iznajmio objekat sa više od 1.000 metara kvadratnih gde je započeo proizvodnju, a paralelno je gradio objekat za sopstvenu fabriku, u prvoj fazi 6.000 metara kvadratnih, a u drugoj biće izgrađeno još toliko.

Reč je o izvozno orijentisanoj kompaniji koja je izgradila fabriku u Velikom polju, jednoj od dve industrijske zone ove opštine gde rade još četiri inostrane fabrike.

Ugovor o otvaranju fabrike potpisali su pre više od godinu dana u Bazelu, sedištu ove kompanije, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i operativni direktor „Ridženta“ Jorg Štajmer.