Otvoren konzulat Kazahstana u Užicu

Otvoren konzulat Kazahstana u Užicu

U Užicu je danas otvoren počasni konzulat Kazahstana, čiji je konzul poznati lekar Nikolaj Vorobljev, što će znatno doprineti još boljoj saradnji Srbije i Kazahstana, rečeno je danas na svečanoj ceremoniji otvaranja.

„Otvarajući počasni konzulat Kazahstana moram da istaknem da se odnosi između naših zemalja na političkom planu razvijaju u atmosferi međusobnog poštovanja i poverenja. Među našim državama nema nesuglasica. Ove godine 10. decembra slavimo 27 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja“, rekao je ambasador Kazahstana u Srbiji Madi Atamkulov i istakao da je, kada je reč o Kosovu i Metohiji, Kazahstan uvek zastupao princip teritorijalnog integriteta Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je da Srbija mora da iskoristi sve mogućnosti koje ova izuzetno velika i bogata zemlja nudi.

Konzulat će obavljati diplomatske delatnosti Kazahstana na teritoriji celog Zlatiborskog okruga, a današnjom ceremonijom Užice je postao jedan od sedam gradova u Srbiji koji imaju neko konzularno predstavništvo, a jedini u Zlatiborskom okrugu uz Čajetinu, u kojoj je otvoren konzulat Severne Makedonije.