Otkriveno je da mužjaci i ženke pauk-kraba „sarađuju“ da oponašaju cvet kako bi prevarili plen i grabljivce

Otkriveno je da mužjaci i ženke pauk-kraba „sarađuju“ da oponašaju cvet kako bi prevarili plen i grabljivce

Par naučnika za životnu sredinu na Univerzitetu Junan u Kini pronašao je primer para pauk-kraba, jedan mužjak, drugi ženka, koji rade zajedno na stvaranju slike cveta, zavaravajući na taj način i plen i predatore.

U svom projektu, objavljenom u časopisu Granice u ekologiji i životnoj sredini, Shi-Mao Vu i Jiang-Iun Gao su istraživali tropsku kišnu šumu u Ksishuangbanna na jugozapadu Kine kada su naišli na pauk-krabu koji je očigledno pokušavao da oponaša cveće okolo. to. Nakon detaljnijeg pregleda, otkrili su da su ono što su videli zapravo dva pauka, jedan na drugom, koji zajedno podsećaju na jedan cvet.

Kooperativna mimikrija nikada ranije nije primećena ni kod jedne vrste, primećuju istraživači. Ova adaptacija zahteva od oba učesnika da stvore ubedljivu kamuflažu. Oni sugerišu da je njihov nalaz prvi.

Pauci su deo porodice pauk-kraba Thomisidae — oni preživljavaju tako što se stapaju u pozadinu kako bi sprečili da ih predatori vide i kako bi im pomogli da uhvate plen. Obično žive na cveću ili blizu njega. Većina njih je poznata po svojoj sposobnosti da se stapa sa cvećem oko sebe – neki su čak primećeni kako menjaju boje kako bi ostali nevidljivi.

Par koji su posmatrali Vu i Gao bili su muškarac i žena. Ženka je poprimila izgled spojenih bledobelih latica, dok je mužjak, koji je sedeo ženki na leđima i bio znatno manji, poprimio izgled tučka. Napominju da je obojenost ženke bila slična laticama cvetova oko para, dok su tamnije boje mužjaka bile u bliskoj saglasnosti sa unutrašnjim delovima cvetova oko njih. Trebalo je oboje, primetili su istraživači, da odgovaraju boji kompletnog cveća Hoia pandurata oko njih.

Istraživači sugerišu da je potrebno više proučavanja vrste pauk-kraba da bi se utvrdilo da li je njihovo ponašanje dosledno među više članova i da bi se bolje razumela njihova evoluciona istorija.