Otcepljeni region Gruzije održava referendum o pridruživanju Rusiji

Otcepljeni region Gruzije održava referendum o pridruživanju Rusiji

Južna Osetija, žarište rusko-gruzijskog rata 2008. godine, odlučiće da li da se podvrgne većem susedu u julu.

Otcepljena gruzijska regija Južna Osetija održaće referendum o pridruživanju Rusiji 17. jula, najavio je lider regiona u petak, prenosi Gardijan.

„Anatolij Bibilov je potpisao ukaz o održavanju referenduma u ​​Republici Južnoj Osetiji“, navodi se u saopštenju njegove kancelarije, navodeći „istorijsku težnju“ njegovog naroda da se pridruži Rusiji.

Južna Osetija je bila u centru rusko-gruzijskog rata 2008. godine nakon čega je Kremlj priznao teritoriju – zajedno sa još jednim separatističkim regionom, Abhazijom – kao nezavisnu državu i tamo stacionirao vojne baze.

„Vraćamo se kući“, rekao je Bibilov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. „Došlo je vreme da se ujedinimo jednom zauvek. „Južna Osetija i Rusija će biti zajedno. Ovo je početak velike nove priče.”

Bibilov je ranije ovog meseca izgubio svoju kandidaturu za reizbor. Rusija je izrazila nadu da će novi lider Alan Gaglojev sačuvati „kontinuitet“ u vezama sa Moskvom.

Saopštenje je usledilo 79. dana ruske vojne kampanje u Ukrajini, sa hiljadama ubijenih i više od šest miliona ljudi koji su bežali iz prozapadne zemlje.

Ukrajinski separatistički regioni Donjeck i Lugansk takođe su izrazili interesovanje za pridruživanje Rusiji.

Opšta ofanziva na Ukrajinu izazvala je izliv solidarnosti u Gruziji. Gruzija je ranije osudila kao „neprihvatljive“ planove Južne Osetije da održi referendum o pridruživanju Rusiji.

U avgustu 2008. Rusija je izvršila napad na Gruziju, koja se borila protiv proruske milicije u Južnoj Osetiji, nakon što su granatirali gruzijska sela. Borbe su okončane pet dana kasnije prekidom vatre uz posredovanje Evropske unije, ali su odnele više od 700 života i raselile desetine hiljada etničkih Gruzijaca.