Đoković zadržava prvo mesto na ATP listi

Đoković zadržava prvo mesto na ATP listi

Najbolji nosilac Novak Đoković pobedio je Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima sa 7-5 7-6(1) i plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Italije u petak i prošao u okviru jedne pobede od 1.000 pobeda u karijeri.

Dolaskom do polufinala u Rimu, Đoković je takođe zadržao svoj prvi svetski rang i izbegao je da po drugi put ove godine ustupi prvo mesto Rusu Daniilu Medvedevu.

Đoković i Ože-Alijasim su bili vrat i vrat sve dok Đoković nije prelomio i poveo sa 5-3, ali je osmi nosilac uzvratio.

Pokazalo se da je to bio samo trenutak kada je Đoković sa stilom završio uvodni set.

Đoković je aplaudirao 21-godišnjem Alijasimu zbog njegovog pokazivanja izdržljivosti u relijima, ali je ponovo zaostao 5-3, da bi se ponovo uvukao u takmičenje.

Međutim, nakon što je iznudio taj-brejk, Alijasime nije bio paravan Đokoviću koji je pronašao drugu opremu kada je to bilo potrebno.

Đoković će se sledeće suočiti sa petim nosiocem iz Norveške Kasperom Ruudom koji je nastavio svoju dobru formu na evropskoj šljaci pošto je pobedio Kanađanina Denisa Šapovalova rezultatom 7-6(7) 7-5.

„Ima pošteno ubojiti servis… Nije mi bilo nimalo lako da se vratim. I on se dobro vraća, dobro se kreće. On je veoma kompletan igrač“, rekao je Đoković novinarima.

„Imao sam set i 5-2, meč loptu, servirao sam za meč. Svaka mu čast što je uzvratio. Neverovatna atmosfera i večeras.“

Treći teniser sveta Aleksandar Zverev ostao je na putu da osvoji svoju prvu titulu u sezoni nakon što je savladao Kristijana Garina i namestio polufinalni obračun sa Stefanosom Cicipasom, koji je ispratio domaćeg favorita Janika Sinera.

Zverev, koji je osvojio titulu u Rimu 2017. godine, prošao je u poslednja četiri pobedom nad Garinom rezultatom 7-5 6-2 u prvom susretu para otkako ga je Čileanac iznervirao na domaćem terenu na putu do pobede na ATP 250 turniru u Minhenu Pre tri godine.

Garin, jedini preostali igrač bez nosioca, imao je prvu brejk loptu na meču pri rezultatu 3-2, ali Zverev se izmigoljio iz nje i slomio svog 25-godišnjeg protivnika i poveo sa 4-3 i, nakon nekog lošeg šuta izbor, zatvorio je grubi početni set.

Zverev je udobno osvojio drugi set nakon što je Garin izgubio servis u prvom gemu.

„Mislim da je to bio meč na visokom nivou, ponekad nije bio lep tenis, ali ja sam obavio posao i to je najvažnije“, rekao je Zverev, koji tek treba da izgubi set u Rimu.

Cicipas je ostao priseban pred bučnom publikom kako bi odbranio Sinera u pobedi od 7-6(5) 6-2.

U zabavnom uvodnom setu koji je trajao skoro sat i po, Tsitsipas je poveo sa 3-0, a Siner se borio za izjednačenje pre nego što je Grk pobedio u tajbrejku.

Cicipas je krstario kroz drugi set i, nakon prekida u igri u meč lopti, kada je gledaocu pozlilo, izborio se sa Sinerovim pogrešno proračunatim loptom i trijumfovao.

Ovaj 23-godišnjak je pobedio Zvereva u Monte Karlu pre nego što je osvojio titulu u aprilu pre nego što se Nemac osvetio za poraz u Madridu prošle nedelje.

„On je igrač koji me izaziva kada sam na terenu“, rekao je Cicipas za Zvereva. „Ima mnogo iskustva na turneji, mnogo ranije nego kada sam ja počeo da igram ovde.

„Imamo slične stilove igre, ali on je jedan od najtežih igrača na turneji.