Čovek koji je inspirisao film „Hotel Ruanda” stiže u SAD

Čovek koji je inspirisao film „Hotel Ruanda” stiže u SAD

Čovek koji je inspirisao film „Hotel Ruanda” i koga je Ruanda prošle nedelje oslobodila kazne za terorizam vratio se u sredu u Sjedinjene Države, gde će se ponovo okupiti sa svojom porodicom nakon što je proveo više od dve godine, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Dolazak Pola Rusesabagine u SAD očekivao se ove nedelje. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da je Rusesabagina u Dohi u Kataru i da će se vratiti u SAD.

Rusesabaginin avion sleteo je u Hjuston u sredu popodne i on će putovati pored vojne bolnice u San Antoniju, rekla je osoba koja je razgovarala pod uslovom anonimnosti.

Šezdesetosmogodišnji Rusesabagina, legalni stanovnik SAD i belgijski državljanin, zaslužan je za sklonište za više od 1.000 etničkih Tutsija u hotelu kojim je upravljao tokom genocida u Ruandi 1994. u kojem je ubijeno preko 800.000 Tutsija i Hutua koji su pokušali da ih zaštite. Za svoje napore dobio je američku predsedničku medalju slobode.

Rusesabagina je nestala 2020. tokom posete Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nekoliko dana kasnije se pojavila u Ruandi sa lisicama. Njegova porodica je tvrdila da je kidnapovan i odveden u Ruandu protiv svoje volje da mu se sudi.

Godine 2021. osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je osuđen u Ruandi po osam optužbi, uključujući članstvo u terorističkoj grupi, ubistvo i otmicu nakon suđenja koje je kritikovano.

Prošle nedelje, vlada Ruande mu je ublažila kaznu nakon diplomatske intervencije Sjedinjenih Država u njegovo ime.

Rusesabagina je optužen da podržava naoružano krilo njegove opozicione političke platforme, Ruandski pokret za demokratske promene. Naoružana grupa preuzela je određenu odgovornost za napade 2018. i 2019. u južnoj Ruandi u kojima je poginulo devet Ruandi.

Rusesabagina je na suđenju svedočio da je pomogao u formiranju oružane grupe za pomoć izbeglicama, ali je rekao da nikada nije podržavao nasilje — i da je nastojao da se distancira od njegovih smrtonosnih napada.

Rusesabagina je tvrdio da je njegovo hapšenje bilo odgovor na njegovu kritiku dugogodišnjeg predsednika Pola Kagamea zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Kagameova vlada je više puta negirala da je hapšenja i vansudska ubistva ciljala na glasove neslaganja.

Rusesabagina je postao javni kritičar Kagamea i napustio Ruandu 1996. godine, prvo živeći u Belgiji, a zatim u SAD.

Njegovo hapšenje bilo je izvor trvenja sa SAD i drugima u vreme kada je vlada Ruande takođe bila pod pritiskom zbog tenzija sa susednim Kongom i planom Britanije da deportuje tražioce azila u malu istočnoafričku naciju.

Aktivisti za ljudska prava i drugi pozivali su vlasti Ruande da ga oslobode, rekavši da mu je zdravlje narušeno.

U oktobru je bolesni Rusesabagina potpisao pismo Kagameu koje je postavljeno na veb-stranici ministarstva pravde, rekavši da ako bude pomilovan i pušten da živi u SAD, neće imati ličnih ili političkih ambicija i „ostaviću pitanja u vezi sa Politika Ruande iza mene.”

Prošle godine, američki državni sekretar Antoni Blinken sastao se sa Kagameom u Ruandi i razgovarao o tom slučaju.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Kirbi rekao je da se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan lično angažovao u slučaju, „zaista čini poslednju tešku akciju da se Pol pusti i da se vrati kući“.