Đoković: Ograđujem se od „pozicije“ i „opozicije“, kvalitet vazduha zabrinjava

Đoković: Ograđujem se od „pozicije“ i „opozicije“, kvalitet vazduha zabrinjava

Srpski teniser Novak Đoković posle bure koju je izazvala njegova objava na Instagramu u kojima uz fotografiju ekološkog protesta šalje i ličnu poruku vezanu za zdravlje, danas je objavio novi post u kojem navodi da želi da se ogradi i od „pozicije“ i od „opozicije“, uz poruku da je kvalitet vazduha u Beogradu i celoj Srbiji već decenijama unazad zabrinjavajuće loš.

On je dodao i da je kvalitet vode i hrane takođe upitan.

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima, odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao što su vazduh, voda i hrana, a da ne bude obeležen kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd…

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih „zvučnijih“ imena u našem sportu.

Iako mi se to često „obilo o glavu“, u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepavedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje neću odustati da se borim za pravdu i istinu.

Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela, za koja smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – ‘Što se jedan sportista meša tamo gde mu nije mesto?’, ali ja sam čovek pre nego što sam sportista ili bilo šta drugo, kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu, da bi dostigao vrhunski nivo rezultata i ostao na tom nivou više godina neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiču direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim.

Više od svega, ta svesta uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu. S obzirom na dosadađnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu, a i širom Srbije je zabrinjavajuće loš već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elemetni za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje.

Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku i ostale stvari, u zdravlje – gde bi nam bio kraj“.

Podsećamo, već dve subote zaredom, građani su blokirali saobraćajnice i puteve širom Srbije nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze porotest zbog Rio Tinta i Zakona o referendumu i eksproprijaciji.