Odbačene tužbe za nestale bebe

Odbačene tužbe za nestale bebe

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da odbaci dve prijave protiv Srbije koje se odnose na slučajeve „nestalih beba“ u domaćim porodilištima tokom osamdesetih godina, objavljeno je na portalu Saveta Evrope.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je 15. aprila da odbaci dve tužbe, uz obrazloženje da je u februaru 2020. godine usvojen Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, a u skladu sa obavezom Srbije koja je ustanovljena presudom u slučaju Zorice Jovanović.

Evropski sud je, inače, 2013. godine presudio da je Zorici i njenom suprugu povređeno pravo na porodični život, dok je Srbija tom presudom bila u obavezi da u roku od godinu dana utvrdi šta se dogodilo sa Zoricinim detetom.

„Sud je primetio da Zakon, koji se odnosi na primenu presude u slučaju Zorice Jovanović, predviđa i sudske i vansudske postupke s obzirom na situaciju sa kojom su se suočili podnosioci zahteva i drugi, i čiji je cilj otkrivanje istine o nestalim bebama“, navodi se u obrazloženju najnovije odluke Evropskog suda za ljudska prava.