Od 5. juna novi obračun akciza na viski, rakiju i druga jaka alkoholna pića

Od 5. juna novi obračun akciza na viski, rakiju i druga jaka alkoholna pića

Od 5. juna u Srbiji se primenjuje drugačiji način obračunavanja i plaćanja akciza na jaka alkoholna pića, saopštila je Uprava carina.

Akciza za viski sa 40 odsto udela alkohola koja se do sada plaćala 348,17 dinara po litru od 5. juna će biti 185 dinara . Isti nivo akciza važiće i za sva druga jaka alkoholna pića sa ovolikim procentom alkohola.

Istovremeno menja se akciza i za rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda koja je do sada bila 136,62 dinara po litru.

Više nije bitno od koje je sirovine nastalo jako alkoholno piće, već koji procenat čistog alkohola sadrži. Po novom se obračun akciza potpuno menja i računa se po principu – akciza na 100 litara (jedan hektolitar) čistog alkohola košta 46.250 dinara.

U Upravi carina ukazuju da je izmena zakona koja se odnosi na oporezivanje akcizom alkoholnih pića, doneta radi postepene harmonizacije sa akciznom politikom i standardima Evropske unije, ukazuje se u saopštenju.