Novo ostrvo pojavljuje se u Tihom okeanu nakon erupcije podvodnog vulkana

Novo ostrvo pojavljuje se u Tihom okeanu nakon erupcije podvodnog vulkana

Ostrva Centralna Tonga dočekala su rođenje nove bebe – ostrva.

Novo ostrvo beba pojavilo se u jugozapadnom Tihom okeanu, gde podvodnih vulkana ima u izobilju. Jedan od ovih potopljenih vulkana probudio se 10. septembra, izbacujući lavu, paru i pepeo, navodi se u saopštenju NASA-ine zemaljske opservatorije.

Samo jedanaest sati nakon što je vulkan počeo da eruptira, novo ostrvo se pojavilo iznad površine vode, kaže NASA, koja je satelitima snimila slike ostrva u nastajanju.
U subotu, 19. maja 2018, na fotografiji koju je objavio Američki geološki zavod, lava teče iz pukotina u blizini Pahoa, Havaji. Vulkan Kilauea počeo je da eruptira pre više od dve nedelje i spalio je desetine domova, primorao ljude da beže i ispucao pare sa vrha, što je navelo zvaničnike da podele maske za lice za zaštitu od čestica pepela. (prenosi Geološki zavod SAD putem AP)

Novorođeno ostrvo je brzo poraslo u veličini, navodi NASA. Dana 14. septembra, istraživači u Tonga Geological Services procenili su da je ostrvo pokrivalo samo 4.000 kvadratnih metara – oko jednog hektara.

Ali do 20. septembra, ostrvo je naraslo na 24.000 kvadratnih metara, ili oko 6 hektara.

Novo ostrvo se nalazi na podmorju Home Reef na centralnim ostrvima Tonga, jugozapadno od Kasnog ostrva arhipelaga.

Možda ne biste želeli da se previše vezujete za ostrvo beba: ostrva stvorena podvodnim vulkanima „često su kratkog veka“, kaže NASA. Ali ponekad efemerna ostrva mogu da opstanu godinama ili čak decenijama.

Vulkan Home Reef i dalje je eruptirao od petka, navodi se u objavi Geološke službe Tonge na Fejsbuku. Ali aktivnost vulkana „predstavlja mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava’ua i Ha’apaija“, dve grupe ostrva u centralnoj Tongi.

„U protekla 24 sata nije prijavljen nikakav vidljivi pepeo“, dodala je agencija. „Svim pomorcima se savetuje da do daljnjeg otplove više od 4 km od kućnog grebena.