Nova runda dijaloga Kosova i Srbije: Vučić i Kurti u Briselu

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije: Vučić i Kurti u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastaće se danas u Briselu.

Sastanak će uslediti nakon odvojenih sastanaka s visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, saopštila je služba za spoljne poslove EU.

Najavljeno je da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za novinare.

Pred novu rundu dijaloga Kosova i Srbije, koja se održava u Briselu uz posredovanje EU-a, Vučić i Kurti primili su zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, u pismu je istaknuto da je zaključivanje i sprovođenje sporazuma za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova, prenosi Beta.

Makron, Šolc i Meloni su u pismu pozdravili javne izjave Kurtija u vezi s evropskim predlogom.

“Smatramo da je sada hitno utvrditi put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i osiguravanja njegovog sprovođenja. Na osnovu teksta koji ste dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropsko veće je izrazilo podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvalo i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sproveode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu”, navedeno je, između ostalog u pismu.

Takođe se ističe da koraci za realizaciju koja predstoji treba odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i “Osnovni sporazum” i preostale obaveze iz dijaloga rešavaju na adekvatan način bez odlaganja.

Aleksandar Vučić rekao je da u Briselu očekuje težak sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu i da je u tom kontekstu spreman raditi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

To je rekao tokom telefonskog sastanka sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt Departmentu Derekom Šolom, koji mu je preneo da očekuje da sastanak bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru, prenosi Beta.

Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržava predlog EU-a o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da trebaju biti primenjeni sporazumi ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom.