Nezavisnost: Slabo interesovanje radnika Fijata za odlazak u inostranstvo

Nezavisnost: Slabo interesovanje radnika Fijata za odlazak u inostranstvo

Predstavnik sindikata „Nezavisnost“ u fabici Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu Igor Anđić izjavio je agenciji Beta da je malo interesovanje radnika za ponudu za dvogodišnji odlazak na rad u fabrikama u inostranstvu Stelantisa, u čijem sastavu posluje italijanski Fijat. „Prema našim informacijama, retko ko da je potpisao takvu Fijatovu ponudu“, rekao je Anđić.

On je ocenio da je podnošenje ostavke menadžmenta na čelu sa direktorom fabrike FCA ili „tiha smena ili su se uplašili posledica ako neko ostavi bez posla 2.500 radnika“.

Fijatovi radnici očekuju i da im poslodavac zvanično predstavi socijalni program.

Anđić je rekao da nema naznaka da bi socijalni program mogao da bude predstavljen ove sedmice i istakao da radnici insistiraju da odlazak iz fabrike uz socijalni program bude samo na dobrovoljnoj osnovi, uz otpremnine koje su veće od zakonskih.

On je podsetio da su predstavnici radnika, koje je predvodio gradonačelnik Kragujevca, u razgovoru sa ministarkom rada 16. maja u Beogradu predočili i zahtev da radnici koji ne žele da uzmu socijalni program mogu da budu upućeni samo na „obuku“ u inostranstvo do tri meseca, odnosno da budu „na minimalcu“ do početka proizvodnje novog modela u Kragujevcu.

Istakao je da će konačnu reč o socijalnom programu dati zaposleni koji će odlučiti da li je on za njih prihvatljiv i napomenuo da svako odstupanje od dogovora vodi u radikalne radničke proteste.