Najnovije kompanije koje najavljuju da povlače svoje poslovanje u Rusiji

Najnovije kompanije koje najavljuju da povlače svoje poslovanje u Rusiji

Dok NATO i zapadne sile nastavljaju da ekonomski izoluju Rusiju putem sankcija, kompanije uzimaju u obzir svoje veze sa zemljom i zaustavljaju ili modifikuju poslovanje kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu.

Samo nekih od kompanija koje su nedavno najavile da se povlače iz Rusije:

Burger King je povukao korporativnu podršku iz svojih poslova u Rusiji. Restaurant Brands International, koji je vlasnik lanca hamburgera, saopštio je u četvrtak da je „obustavio svu svoju korporativnu podršku ruskom tržištu, uključujući operacije, marketing i lanac snabdevanja“. Kompanija takođe zaustavlja ulaganja i širenje u regionu.

Goldman Sachs je u četvrtak saopštio da kompanija „gazi svoje poslovanje“ u Rusiji, postajući prva velika banka sa Volstrita koja je objavila planove da to učini nakon invazije na Ukrajinu.

JPMorgan Chase, najveća banka u SAD, saopštila je u četvrtak da „aktivno odmotava ruske poslove i da ne vodi nikakav novi posao u Rusiji“. Banka je saopštila da su njene trenutne aktivnosti u Rusiji „ograničene“ i uključuju pomoć globalnim klijentima da adresiraju i zatvore postojeće obaveze, pomažu klijentima da upravljaju rizicima vezanim za Rusiju, djelujući kao čuvari klijenata i brigu o zaposlenima.