Minut ćutanja i počast za poginule u padu vojnog helikoptera u Surčinu

Minut ćutanja i počast za poginule u padu vojnog helikoptera u Surčinu

Danas se navršava šest godina od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17 , u kome je stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma „Nikola Tesla“. Minutom ćutanja počast stradalim članovima posade vojnog helikoptera odalo je 13 njihovih kolega i prijatelja.

Kolege poginulih su na mestu nesreće danas zapalili sveće i poručili da je došlo vreme da ta posada dobije, kako kažu, zasluženi spomenik.

Vojni izveštaji zaključili su da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na Banjicu, a potom i u Batajnicu, a ne u Surčinu, gde su pali.

Transport bolesne bebe iz Novog Pazara za Beograd inicirao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok je za angažovanje vojnog helikoptera bio zadužen tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Jedinu osudu zbog ove nesreće dao je Vojni disciplinski sud protiv dvojice generala za disciplinske prestupe tako što im je zabranjeno napredovanje u službi.

Tačku na ceo slučaj dalo je Više javno tužilaštvo koje je reklo da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta.