Ministarstvo zdravlja: Iza sajta dajkrv.rs ne stoji država, podnećemo krivičnu prijavu

Ministarstvo zdravlja: Iza sajta dajkrv.rs ne stoji država, podnećemo krivičnu prijavu

Iza sajta, na kom je moguće povezati primaoce i dobrovoljne davaoce krvi, ne stoji nijedna državna institucija, niti ovlašćeni organ, a budući da se na taj način građani dovode u zabludu, a mogu biti zloupotrebljeni i njihovi podaci, biće podneta i krivična prijava, upozorilo je Ministarstvo zdravlja.

Povodom informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, da u Srbiji postoji veb sajt na kom je moguće povezati primaoce krvi i dobrovoljne davaoce krvi ( dajkrv.rs ), putem kojeg se građani pozivaju da upišu svoje lične podatke, pa i podatak o krvnoj grupi, Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da iza pomenutog sajta ne stoji niti jedna od državnih institucija ili organa ovlašćenih zakonom za oblast transfuzije.

„U pitanju je aktivnost koja može dovesti do zloupotrebe podataka građana i zloupotrebe dobrih, humanih namera davalaca krvi“, upozorilo je ministarstvo.

Takođe, ministarstvo najavljuje da će, s obzirom na to da građane, davaoce krvi i posebno pacijente ovakva inicijativa može dovesti u zabludu, a suštinski je nezakonita iz više razloga, podneti krivičnu prijavu.

Od nadležnih organa i institucija, resorno ministarstvo očekuje da odmah reaguju.