Ministarstvo prosvete: I drugi dan završnog ispita za osmake protekao regularno

Ministarstvo prosvete: I drugi dan završnog ispita za osmake protekao regularno

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je drugi dan završnog ispita tokom koga su učenici osmog razreda, rešavali test iz matematike protekao regularno i bez problema.

To ministarstvo je u saopštenju navelo da je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i da, za sada, nisu dobili informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih, dodali su.

Kako su naveli, juče, u sva 33 skening centra, sve je proteklo po planu i uspešno, završeno je skeniranje testova i omotnica dok je danas završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna.

Od ukupno 1.561 onih koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, ispitu je pristupilo 68,55 odsto njih 1.070.

U četvrtak, 20. juna, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru – geografija, istorija, biologija, hemija i fizika.

Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije, podseća se.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.