Ministarstvo finansija: Uspešno završena druga revizija aranžmana sa MMF

Ministarstvo finansija: Uspešno završena druga revizija aranžmana sa MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Jan Kes Martejn je današnjim razgovorom sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim završila drugu reviziju aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

„Na sastanku je ocenjeno da se Srbija dobro izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana sa MMF-om i da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

Najvažnije su, kako je ocenio, reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima.

On je kazao da će biti nastavljena reforma Poreske uprave, u kojoj je izuzetno važan projekat nove e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne uređaje, kao i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine.

Na sastanku je ocenjeno da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja domaće ekonomije, navodi se u saopštenju. Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument – PCI), koji će trajati do kraja 2023. godine.

Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku, sa ciljem pomoći u daljem sprovođenju strukturnih reformi i održavanju makroekonomske i finansijske stabilnosti.