Makron opravdava razgovore sa Putinom

Makron opravdava razgovore sa Putinom

Francuski predsednik je svoje razgovore sa Vladimirom Putinom nazvao korisnim i još jednom kritikovao poljskog premijera Mateuša Moravjeckog.

Prema Evropskoj istini, takve izjave dao je Emanuel Makron u intervjuu za La Parisien.

„Svaka diskusija je cinična, nikada ne donosi zadovoljstvo“, rekao je Makron i dodao da smatra svojom „dužnošću“ da održava dijalog sa ruskim predsednikom.

Makron je uveren da će takvi razgovori pre ili kasnije pomoći u postizanju mirovnog sporazuma. Međutim, predsednik Francuske pojašnjava da ne vidi mogućnost „izlaska” iz ratnog stanja bar do „sredine maja”.

Pregovori sa Putinom nisu uzaludni, ali su korisni za pripremu za sutra“, dodao je Makron.

Istovremeno, francuski predsednik je još jednom oštro kritikovao poljskog premijera Mateuša Moravjeckog, nazvavši ga „desničarskim antisemitskim ekstremistom koji ograničava LGBT osobe“.

„Moravecki je pod istragom na evropskom nivou jer je samovoljno otpustio mnoge sudije“, dodao je Mokron. On ponavlja svoju optužbu da je kritika Moraveckog na njegov račun pokušaj da se pomogne Marin le Pen na predsedničkim izborima.

Podsetimo, Moravecki je 4. aprila oštro kritikovao Makrona zbog čestih razgovora sa Vladimirom Putinom.

„Gospodine predsedniče Makron, koliko ste puta razgovarali sa Putinom i šta ste postigli? Mi ne razgovaramo, ne pregovaramo sa zločincima, jer protiv zločinaca se mora boriti… Niko nije pregovarao sa Hitlerom. A vi biste pregovarali sa Hitler, sa Staljinom, sa Pol Potom?“, dodao je Makronu šef poljske vlade.

Makron izjavu Moraveckog smatra „neosnovanom“ i „skandaloznom“.

Štaviše, on smatra njeno mešanje u predsedničke izbore u korist kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen.

„Ovi komentari su i neosnovani i skandalozni, ali me ne iznenađuju“, rekao je Makron. On objašnjava da je Mateuš Moravjecki predstavnik „krajnje desne stranke” i da se zbog toga „meša u francusku političku kampanju” u korist Le Penove.

Podsetimo, 5 dana pre prvog kruga francuskih predsedničkih izbora, Marin Le Pen je uspela da naglo smanji zaostatak za sadašnjim predsednikom Emanuelom Makronom. U drugom krugu Makron će imati samo neznatnu prednost u odnosu na Le Pen – 53% naspram 47%.