LSV ocenjuje da Šapić sramoti Srbiju, PSG ga poziva da poštuje zakon

LSV ocenjuje da Šapić sramoti Srbiju, PSG ga poziva da poštuje zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je sramotnim što glavni grad Srbije vodi čovek koji negira presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Pokret slobodnih građana istovremeno je od gradonačelnika Aleksandra Šapića zatražio da poštuje zakon i, umesto što se bavi negiranjem ratnih zločina, hitno ukloni grafit na kom je naslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića,

„ Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ne zna da je Ratko Mladić počinio neki zločin u ratu i ne vidi potrebu za uklanjanjem murala posvećenom ovom ratnom zločincu. Šapića treba podsetiti da je Srbija članica Ujedinjenih nacija, a da je Savet bezbednosti UN još 1993. osnovao sud za ratne zločine u Hagu“, ocenio je portparol LSV Aleksandar Marton.

On je u saopštenju podsetio da je na tom sudu Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog zločina genocida, te zločina protiv čovečnosti, zakona ili običaja ratovanja u toku sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

„Presude ovog suda su obavezujuće za sve članice Ujedinjenih nacija, pa tako i za Srbiju. Njihovo negiranje ili nepoštovanje je nedopustivo i sramotno. Da li to Šapić poručuje javnosti da su za njega pravosnažne sudske presude mrtvo slovo na papiru“, upitao je Marton.

Portparol LSV-a se zapitao da li to znači da će Šapić sutra negirati i presude Osnovnog ili Višeg suda u Beogradu.

„Ovakvo ponašanje gradonačelnika Beograda je sramotno i samo šteti ugledu glavnog grada i cele države“, naveo je Marton.

PSG je istovremeno pozvao Šapića da hitno ukloni grafit na kom je naslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i sve druge grafite kojima razne grupe pozivaju na nacionalnu, versku ili rasnu mržnju.

U saopštenju PSG podseća da je Šapić na zvaničnom nalogu gradonačelnika Beograda otvoreno doveo u pitanje Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici usvojenu u Skupštini Srbije, kao i obavezu svih institucija da poštuju presude Međunarodnog suda pravde, negirajući, ne samo genocid u Srebrenici, već i sve druge zločine Ratka Mladića za koje je on pravosnažno osuđen.

Gradonačelnik Šapić se takvim svojim stavovima „svrstao u red političara koji će na desničarskom populizmu i žrtvama rata graditi svoj mandat i popularnost“, ukazuje PSG.

Beograd koji mi želimo i koji ćemo stvoriti je otvoren grad za sve ljude, grad koji poštuje odluke sopstvene zemlje, ne provocira tugu i patnju, već podstiče na pomirenje i zajednički razvoj celog regiona, navodi se u saopštenju.